Bommel BerichtenMaart 2000

De redactie

Hierbij bieden wij u het eerste milleniumnummer van Bommel Berichten aan. De redactie had wederom veel moeite om de gigantische toestroom aan berichten, copy en andere frutsels te ordenen en te selecteren. Hier is slechts een korte weergave. Wij hopen wederom op veel leesplezier.

Den voorzitter spreekt

Mederokers!

Reikhalzend hebben we uitgekeken naar deze periodiek die een nieuwe standaard in de vaderlandse letterkunde zal introduceren. Hoewel er ook te onzent veel onbenulligs verschijnt, is een nieuwsbrief die de waarden van een Herenrookclub als de onze behartigt nog altijd ver te zoeken. Dat is ook logisch. Niet alleen is de ware Heer schaars geworden, ook wordt de hang naar zuivere lethargie nog maar nauwelijks serieus genomen. Wij, als leden van de Herenpijprokersclub Bommel, weten echter maar al te goed wat een enorm voorrecht het is om in deze haastige tijd weg te kunnen zinken in oversneden doelloosheid. Nu is aktivisme in deze natuurlijk paradoxaal en een tijdschrift als onderliggend dient dan ook niet opgevat te worden als proclamatie van ons hooggeschatte tijdverdrijf. Maar een getuigenis dienaangaande dringt zich als vanzelf op en heeft uiteindelijk tot het initiatief geleid dit blad op te starten. Daarbij is Heer-lijke ondersteuning van verschillende leden in den vreemde een belangrijke aanleiding gewe est. Hoe zwaar moet het leven vallen zonder de regelmatig terugkerend Bommel-avonden en hoe vol nostalgie zullen de buitenleden terugkijken op onze samenkomsten! Maar omzien in weemoed is slechts een pleister op de wonde, en brengt het gevaar met zich mede dat ongemerkt de haastigheid toch nog bezit van hen zal nemen. Teneinde voldoende voeling met het levende Bommeliaans erfgoed te kunnen houden zal deze nieuwsbrief onschatbare waarde hebben. Over verre zeeën en hoge bergen zal het klinken: vita vapor!

Uw voorzitter, drs Wouter H. Slob

Wedstrijd Kleipijproken te Assen

Een sterke afvaardiging van HPRC Bommel heeft 12 december jongstleden de wedstrijd te Assen bezocht. Na een verwoed gevecht wist voorzitter Slob de zesde plaats te verwerven met een tijd van 1.20 uur. Hij bleef daarmee de heer Huijgen en de heer Gerrits ruimschoots voor. Voor deze prestatie mocht de heer Slob een fraaie houten pijp van Griekse makelij in ontvangst nemen. Dit is een welkome aanvulling op zijn collectie, die is gedecimeerd na de brute inbraak van enkele maanden geleden.

Wedstrijd Kleipijproken te Sneek

Ook in Sneek was HPRC Bommel aanwezig met een kleine, doch effectieve afvaardiging. De heer de Graaf en de heer Huijgen wisten zich beide bij de beste tien rokers te plaatsten. De gastroker Ennema, die inmiddels voor aspirant lid is genomineerd voegde zich in de achterhoede. Zoals te doen gebruikelijk heeft het Bommellied de landelijke media gehaald, in dit geval SBS Hart van Nederland. Dit kon gebeuren na het op wel schaamteloze wijze manipuleren van de daar aanwezige cameraploeg. Het zal niet lang meer duren voordat de CD versie verkrijgbaar is bij de betere platenzaak in Nederland.

Uit de Praagse courant

Praha 28 decembhris 1999: Pro napeti dem maji U Fleku touristi Hollanda I v proudem esktremi multi Becherowka odber pohonne krapat. Nebo jsou Carel H. na vice-presidentu z clubba pipu Bommel ktera na meubilari krakku. Na rychlosti jsou politia zvuku prepina zavisloski. Summa 20.000 kronos zatim pro vaech libertat. Smeru stroje a jizdy urcene zatim stejnosmerny.

Touristi Hollanda

Wist u dat:

De heer de Graaf dit voorjaar een sabbatical neemt van drie maanden;

Dat de heer Huijgen van plan is hetzelfde te doen, maar dan volgend voorjaar;

Dat de heer Zuierveld de komende weken effectieve studiemethoden doceert aan een groep van beroepsmilitairen;

Dat de heer Ouwerkerk op 4 maart zijn eenjarige relatie met mevrouw Durks heeft gevierd;

Dat de heer den Hartogh zijn idealistisch bestaan gaat inruilen voor het vrije ondernemerschap

Poezie

Dublin: Ons trouw buitenlid, dhr Duuk heeft vanuit zijn verre stantoord nog wat poezie op papier weten te zetten.

ROOKWOLKEN BOVEN DUBLIN

De Stad laaft zich in het avondrood

gestadig daalt de regen neer

Te veel rust voor deze storm, de dood

maakt zich op voor wederkeer

Dan stort de hemel, purper naar omlaag

krakend scheuren straten open

Dublin toont haar darmen, maag

zuur slijk begint eruit te lopen

Als laatste baken in de nacht

Christ Church gekruisigd op haar wegen

door alle volkeren verkracht

een kruispunt in de zure regen

De Liffey is hels aan 't koken

Charon ziet het gelaten aan

de Zuil van Wellington begint te roken

Phoenix is tot as vergaan

In het westen zie ik Maeve opdagen

en Oisin vindt troost in een zachte dood

ook Cuchulainn, de held, hij wordt verslagen

bloed kleurt nu de zeeën rood

Dit is het einde, het is volbracht

Ik word verbrijzeld tussen Cerberus' kaken

Dit is het einde, rust nu zacht

morgen zal iets nieuws ontwaken


copyright Karelproductions Ireland Ltd. Dublin, May 1999

Noot van de redactie: De productierechten zijn inmiddels in handen van de Bommelberichten, Kvk Groningen, registratienummer: 2345290.

De kwartaal tabak

Helaas heeft tobacconist het ook dit keer weer laten afweten vanwege familie perikelen in Berlijn. Gelukkig bezit de redactie over een zeer geurig tabakje te weten: Makhla Moulasses Tobacco Strawberry’s flavour. Tip: gebruik houtskool en een waterpijp voor het beste resultaat.

Agenda

12 maart Wedstrijd hout te Sint Niklaas (Belgie)

31 maart Trouwpartij dhr. Kuipers te Harderwijk

14 april Bommelvergadering bij dhr Oenema

16 april Bioscoopwedstrijd hout te Stadskanaal

12 mei Bommelvergadering bij dhr. Gerrits

20 mei Wedstrijd hout te Groningen

27 mei Jeanne d’Arc dag

Poezie

De redactie meende de bijdrage van dhr Ouwerkerk op de Jeanne d’Arc dag te Bourtange te moeten plaatsen. Niet alleen wist dhr Ouwerkerk een onuitwisbare indruk achter te laten, ook heeft hij onze geest verrijkt met zijn prijswinnende gedicht.

Ode aan Bourtange

Waar vele knoestige bomen

als statige wachters staan

en oude dromerige huizen

eeuwen lijken door te gaan

Daar klopt het oude vestinghart

en brandt een vredig vuur

waar niets herinnert aan de smart

van het voorbije oorlogsuur

Toch kraaide hier de rode haan

en de vesting verwerd tot as

bij ‘t nablussen vond men slechts een pijp

en een verschroeide bommeldas


G. Ouwerkerk productions

Advertenties

Gratis af te halen: huisraad (waaronder natuurboeken, cassettebandjes met ierse muziek en enkele vuilniszakken kleding). Zeer goed brandbaar! Voor nadere informatie F.W. Verbaas, tel. 050-5736261.

Te koop aangeboden: 20 pijpen, zo goed als nieuw. Prijs nader overeen te komen. Voor nadere informatie brieven naar postbus 34, 3478 WV, Wildervank.

Te koop aangeboden: Schitterende decoratie lamp. Slechts een keer gebruikt. Prijs: f 10,- (E 4.50). Voor nadere informatie: W. Gerrits, Amstelstraat 78, 050-5270608.

Te huur aangeboden: Complete werken van Mahler en Wagner op langspeelplaat. Autentieke opnames (78 toeren) nog nooit eerder gehoord. Huurprijs per week per plaat f 10,-. Voor nadere informatie: G. Numan (der Führer), Gerbrand Bakkerstraat 38a, 050-31388216.